poniedziałek, 25 listopada 2013

TORT CZEKOLADOWA PYCHA

Jako że dzisiaj urodziny mojej kochanej córeczki ,powstał tort czekoladowy z dodatkiem truskawek.  Stolat!!!
A wam zyczę SMACZNEGO!!!




SKŁADNIKI  NA  BISZKOPTA KAKAOWEGO:
- 5 jajek, w temperaturze pokojowej
 -200 g cukru pudru
-70 g mąki pszennej
 -70 g mąki ziemniaczanej
 -2 pełne łyżki kakao

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY KREM:

-250 g sera mascarpone
-100 g czekolady
 - 350 ml śmietany do deserów 30%  schłodzonej
-  1/2 szklanki cukru pudru

oraz: 
-3 łyzeczki wanili
-6 łyżek zaparzonej mocnej herbaty
-30-40 dkg  truskawek



BISZKOPT:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę  posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Żółtka ucierać z połową cukru pudru,  aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru , aż powstanie lśniąca piana . Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao  dokładnie wymieszać i innej misce.
Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki  delikatnymi  ruchami. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.

CZEKOLADOWY KREM:

Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej lub  w  mikrofalówce, jeszcze ciepłą ale nie gorącą , połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, dodać  ją  do masy czekoladowej  i delikatnymi ruchami wymieszać.  Mozna wstawić do lodówki do czasu przełożenia  albo przekładać od razu.

Biszkopt bo wystudzeniu przekroić na  3 części
Zrobic mieszankę z herbaty i waniliowego ekstraktu.Każda część biszkopta skropić mieszanką ekstraktu z wanilii i  herbaty. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze i ułożyć na nim plasterki truskawek na wierzch rozsmarować kremem czekoladowym.Przykryc drugim krążkiem biszkopta ,ułozyć truskawki  a na nich resztę kremu.
Położyć ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym posmarować wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.
Mozna wierzch udekorowac truskawkami albo innymi ozdobami.Ja pokryłam go masą cukrową i udekorowałam.

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Aż ślinka cieknie. wygląda apetycznie . chyba zaraz sobie kawke zrobie i jakieś ciacho zafunduje :)

    OdpowiedzUsuń