poniedziałek, 11 listopada 2013

FLAPJACK - czyli batoniki owsiane z żurawiną i słonecznikiem

 Dzisiaj coś słodkiego i zdrowego na bazie płatków owsianych i suszonych owoców.Szczególnie polecam dzieciom .SMACZNEGO!!!


SKŁADNIKI:
 -200 g niesolonego masła
-200 g brązowego cukru
-200 g miodu
-400 g płatków owsianych 
-50g suszonych owoców ja dałam żurawinę
- 50g łuskanego słonecznika
-można także dodać inne suszone owoce (banany,morele,rodzynki itd.) oraz różne rodzaje orzechów

-w zależności jak grube chcemy ciasto foremka wysmarowana tłuszczem ,ja użyłam 20-30 cm

PRZYGOTOWANIE:
Masło,cukier i miód wrzucić do rondla, podgrzewać mieszając co jakiś czas dopóki masło i cukier się nie rozpuści. Dodać płatki, żurawinę i słonecznik .Przenieść mieszankę do foremki i rozprowadzić po całości  (ok.2 cm warstwa).
 Włożyć   do  nagrzanego piekarnika - 180 stopni . Piec ok. 15-20 minut do zbrązowienia. Brzegi powinny być twarde ale środek powinien być lekko miękki. Pokroić w prostokąty jak jest jeszcze gorące.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz