Jako że dzisiaj zimny listopadowy dzień na ogrzanie proponuję rosół z robionym makaronem .Smacznego !
SKŁADNIKI NA MAKARON:
-1 szklankę mąki
-2 żółtka
-2-3 łyżki wody
-szczypta soli
Do mąki dodajemy żółtko,wodę i sól .Zagniatamy ciasto,rozwałkowujemy (podsypujemy dużo mąką aby po złozeniu razem nie sklejały się ) chwile zostawiamy do przeschnięcia ,potem kroimy na paseczki (ok.5 cm) kładziemy jeden na drugim i nożem kroimy cieniutki makaron.Roztrzepujemy i gotujemy w osolonej wodzie ok.5 min. Można także wysuszyć ( co jakis czas roztrzepywać aby sie nie sklejał ) i zostawic na stolnicy do następnego dnia.Można przechowywać w suchym miejscu .
SKŁADNIKI NA ROSÓŁ:
-kurczaka (można uzyć także części z kurczaka - ja jednak gotuje z całego )
-jarzynkę: marchew,pietruszka,seler,por,opieczona cebula,natka pietruszki (ja używam duzo jarzyn)
-sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy, warzywko,maggi
-woda
Pokrojonego i umytego kurczaka zalewamy zimną wodą i gotujemy na malutkim ogniu (nie doprowadzamy do bulgotowania ma tylko ,,mrugać,,) .W czasie gotowania wyciągamy szumowiny. Potem dodajemy pokrojone i umyte jarzyny oraz przyprawy .Gotujemy ok 1,5 godz. Na końcu doprawiamy maggi.
Najlepiej smakuje z domowym makaronem.
Smacznego!!
Super pomysł :) a ja zawsze wszystko razem do gara kurczak i warzywa . chyba muszę ugotować rosół z Twojego przepisu . Może nawet skusze sie na makaron.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńGosia kiedyś też tak gotowałam :) ale gdy do zimnej wody wkładasz mięso wtedy odda cały smak wodzie, w której będzie się gotował . Więcej składników smakowych przejdzie do rosołu i będzie on bardziej esencjonalny i aromatyczny oraz mięso będzie mięciutkie .
UsuńCo do warzyw wkładam póżniej ,aby zachować więcej witamin. Spróbuj tez na małym ogniu wtedy jest bardziej klarowny :)
Jak się skusisz to daj znak jak wyszedł :)
Dzisiaj gotuje rosołek z Twojego przepisu. Pozdrowionka
OdpowiedzUsuń