sobota, 9 listopada 2013

PIEROGI RUSKIE


Dzisiaj ulubione danie moich dzieciaczków .Polecam każdemu.  SMACZNEGO!! 

Na przepyszne pierożki potrzebujesz:

ciasto:
- 3 szklanki  mąki
-2/3 szklanki wody letniej
-1 jajko
farsz:
-0,7 kg  ziemniaków
-300 dkg twarogu
-sól
-cebula
-pieprz


do polania masło oraz przypieczona cebulka

 Farsz:
 Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę (można rozgnieść tłuczkiem ). Cebule obrać , posiekać, podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Ostudzić. Rozkruszyć twaróg, zmieszać z ziemniakami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 Ciasto:
Do mąki dodać jajko,wlać  wodę i  zagnieść gładkie ciasto,  odstawić na chwilę aby odpoczęło. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować, wykroić foremką kółka, kłaść po czubatej łyżeczce farszu, zlepiać. Gotować porcjami w lekko osolonej wodzie az do wypłynięcia . Podawać z masełkiem i cebulką.
 Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz