wtorek, 3 grudnia 2013

CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI





DZISIAJ PYSZNE CIASTO MARCHEWKOWE  Z  DODATKIEM  ORZECHÓW  I PRZEKŁADANE  KREMEM.
CIASTA  MOŻNA   NIE  PRZEKŁADAĆ  KREMEM  -wersja  dla dzieci które ,nie przepadają za kremem :)
SMACZNEGO!!!

 
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-350 g mąki
-400 g  marchewki
-1 szklanka  oleju
-2 szklanki  cukru
-4 jajka
-2 łyżeczki  cynamonu
-2 łyżeczki sody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki  orzechów  ( jak ktoś lubi mozna dodać rodzynki)


SKŁADNIKI  NA  KREM:
-200 g  serka  śmietankowego  ( np.Almette)
-1/3 kostki masła
-100 g cukru pudru
-1 łyżeczka cukru waniliowego

-kilka orzechów do ozdoby

Marchew ścieramy na najdrobniejszej tarce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę,cynamon,sodę,proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito.
Jajka  z cukrem  ubijamy mikserem w osobnej  misce.Gdy są dobrze ubite dodajemy do tego : mąkę,olej,marchew i wszystko mieszamy.Na końcu dodajemy orzechy ( rodzynki).
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok.45-50 min.
Po upieczeniu ciasto studzimy.

Osobno robimy krem.Do serka dodajemy masło,cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy mikserem.

Ciasto przekrajamy na pół i smarujemy kremem.Składamy i smarujemy także wierzch ciasta kremem,ozdabiamy cząstkami orzechów.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz