WESOŁYCH ŚWIĄT !!!
Wigilijny żur z grzybami ,na kolacje wigilijną - pachnący i gorący .
Smacznego!!!
SKŁADNIKI:
- zakwas na żur
-grzyby świeże lub suszone
-bulion lub wywar z warzyw
- 2 łyż. śmietany
-cebula
-sól,pieprz, majeranek ,maggi
Do bulionu dolewamy zakwas na żur ,przyprawiamy i zagotowujemy.
Świeże grzyby myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wywarze.Jeżeli uzywamy suszonych grzybów gotujemy osobno w wodzie do miękkości i potem wlewamy wszystko do żuru ( razem z wodą z grzybów).
Osobno pokrojona cebulkę podsmażamy na złoty kolor i dodajemy pod koniec gotowania oraz dodajemy śmietanę.W razie czego doprawiamy do smaku i żur gotowy .Jeżeli lubicie bardziej kwaśmy dodać troszkę kwasku cytrynowego lub cytryny.
Smacznego!!!
pycha :)
OdpowiedzUsuń