Pachnące i ozdobione można powiesić na choince lub przechować na czas świąteczny.
Wesołych Świąt!!!
SKŁADNIKI:
-500 g mąki pszennej
-250 g miodu
-250 g cukru (ja dałam brązowy)
-50 g masła
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 jajka
-1 łyzka przyprawy do piernika
LUKIER:
-1 białko jaja
-ponad szklanka cukru pudru (w zależności od wielkości jaja)
-ew. sok z plasterka cytryny lub ulubiony aromat
Mąkę wymieszać z sodą. W rondelku podgrzać lekko miód, masło i przyprawę do piernika.
Mieszankę wlać do mąki, wymieszać i ostudzić trochę. Następnie dodać cukier i jajka. Wyrobić ciasto (jeżeli ciasto wyjdzie zbyt miękkie to dodać mąkę).Jeżeli wolicie ciemniejsze w kolorze pierniczki dodać mozna kakao.
Rozwałkować, wyciąć ciastka (najlepiej do wałkowania ciasto i blat podsypać mąką, aby się nie przykleiło). Piec w temperaturze 180º C około 10-15 minut (zaglądajcie do piekarnika, bo mogą się szybko spiec). Gdy ostygną ozdabiamy lukrem. Cukrowe ozdoby nakładamy przed pieczeniem, a lukier po wystygnięciu pierników.
LUKIER:
Do miski wrzucam białko jaja, dodaję cukier puder (najlepiej
stopniowo) i miksuję. Miksuję, dodając cukier puder, aż lukier będzie
miał dobrą konsystencję – będzie bardzo gęsty. Do takiego lukru można dodać kilka kropel aromatu lub soku z cytryny, po dodaniu trzeba dodać jeszcze trochę cukru pudru, bo lukier będzie rzadszy. Jeśli lukier zastygnie w naczyniu, to rozpuszczamy go kilkoma kroplami soku z cytryny albo wody i mieszamy (wystarczy łyżką). Lukier biały nakładam do szprycy lub woreczka z wyciętą dziurką i dekorujemy pierniczki. |
SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz