czwartek, 26 grudnia 2013

KARP WIGILIJNY

Karp na wigilijnym stole oczywiście obowiązkowy.Smażony na masełku ,pachnący i chrupiący ,jedyny problem to ości ,ale warto sie pomęczyć dla doznań smakowych :) 
 Z  przepisu mojej siostry  :) 

Smacznego!!!

-karp
-2 białka
-250 ml mleka
-sól ,pieprz
-bułka tarta do panierowania
-masło do smażenia

Karpia oskrobać z łusek, wypatroszyć, opłukać i osuszyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Następnie pokroić w dzwonka . Rozbić lekko białka, dodać mleko ,posolic ,popieprzyć i do takiej marynaty włozyć dzwonki karpia .Odstawić na noc do lodówki.
Na następny dzień ,wyciągnąć z marynaty i od razu obtaczać w bułce tartej ( przed smażeniem mozna jeszcze lekko doprawić przyprawami które lubimy ). Smażyć na maśle na rumiano.
Smacznego !!!


1 komentarz: