Jako że dzisiaj tłusty czwartek ,smażymy pączki , tłuściutkie i słodziutkie z powidłem lub różaną konfiturą . Ciasto pulchne i sprężyste ,pączki wychodzą bardzo pyszne.
Smacznego!!!
SKŁADNIKI:
- 600 g mąki
- 8 żółtek
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g stopionego masła
- cukier waniliowy
- 80 g drożdży
- smażona skórka pomarańczowa, pokrojona w kostkę (jesli ktoś lubi )
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu (ew. wódki)
- śliwkowe powidła lub różana konfitura
- cukier puder do posypania lub polukrowania
- zapach rumowy (jeśli ktoś lubi)
- ok. 750 g smalcu do smażenia
CIASTO DROŻDŻOWE:
Do kubeczka włożyć drozdże, 1
łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze
rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę
przesiać, żółtka odzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę
cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę
(najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
Podrośnięte drożdże
dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając
tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie
rzadkie.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo
rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto
będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i
spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
LEPIENIE I SMAŻENIE :
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dość gruby placek i wykrawać szklanką koła ,zostawić do
wyrośnięcia na ścierce posypanej mąką . Proponuję robić raczej niewielkie pączki (tzn. trochę mniejsze niż te z cukierni). Wtedy krócej się smażą ale są dobrze dopieczone i nie spalone. Duże pączki oczywiście też się udają ale smaży się trudniej- trzeba je dłużej smażyć a przez to mogą się spalić.
W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładać pączki
i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z
cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).
Wyjmować i nadziewać nadzieniem strzykawką lub szprycą cukierniczą. Układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami.
Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną zapachu rumowego.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz