środa, 26 lutego 2014

PĄCZKI DROŻDŻOWE

Jako że dzisiaj tłusty czwartek ,smażymy pączki , tłuściutkie i  słodziutkie z  powidłem  lub  różaną  konfiturą  . Ciasto pulchne i  sprężyste ,pączki wychodzą bardzo pyszne.
Smacznego!!!

SKŁADNIKI:

- 600 g mąki
- 8 żółtek
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g stopionego masła
- cukier waniliowy
- 80 g drożdży
- smażona skórka pomarańczowa, pokrojona w kostkę (jesli ktoś lubi )
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu (ew. wódki)
- śliwkowe powidła lub różana konfitura
- cukier puder do posypania lub polukrowania
- zapach rumowy (jeśli ktoś lubi)
- ok. 750 g smalcu do smażenia


 CIASTO DROŻDŻOWE:

 Do kubeczka włożyć drozdże, 1 łyżkę mąki,  łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
   Mąkę przesiać, żółtka odzielić od jajek.  Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
  Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie.
   Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


 LEPIENIE I SMAŻENIE :

  Wyrośnięte ciasto rozwałkować  na dość gruby placek  i wykrawać  szklanką  koła  ,zostawić  do wyrośnięcia na ścierce posypanej  mąką . Proponuję robić raczej niewielkie pączki (tzn. trochę mniejsze niż te z cukierni).  Wtedy krócej się smażą ale są dobrze dopieczone i nie spalone. Duże pączki oczywiście też się udają ale smaży się trudniej- trzeba je dłużej smażyć a przez to mogą się spalić.

 W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).

 Wyjmować i   nadziewać  nadzieniem  strzykawką  lub  szprycą cukierniczą. Układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami.
Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną zapachu rumowego.

 SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz