czwartek, 20 lutego 2014

CALZONE -pizza



PIZZA CALZONE jest to złożona pizza , z farszem z  mozzarelli ,pomidorów  i  kurczaka. Najlepiej  smakuje  podana  zaraz po  upieczeniu .
Smacznego !!!

SKŁADNIKI  NA  CIASTO :
-250 ml letniej wody
-pól kostki drożdzy
-350 g mąki
-1,5 łyżeczki soli
-szczypta cukru
-2 łyżki oliwy

NADZIENIE:
- 200g cienko pokrojonej mozzarelli
-2 piersi z kurczaka  ( mozna zamienić na szynkę  200g)
-2 cienko pokrojone pomidory
-mała garść listków bazylii  oraz bazylia  suszona

CIASTO :
W misce wymieszać cukier i 125 ml wody ,wkruszyć drożdże i odstawić na 7 min. do spienienia.
Wlać oliwę i resztę wody , następnie dodać mąkę i sól. Wymieszać ręką aż powstanie zwarta bryła ciasta,nastepnie  wyjmij ja na oprószony  mąką blat i wyrabiaj ok.7 minut aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Przełozyc ciasto do lekko natłuszczonej miski ,przykryć sciereczką i odstawić w ciepłe miejsce ( az podwoi objętość).

Rozgrzej piekarnik  do 220 stopni  i  natłuść 2 blachy do pieczenia.

Umyte piersi  z kurczaka pokroić na kostkę i podsmażyć na oliwie ,przyprawic  bazylią ,solą ,pieprzem. Ostudzić. Pokroic pomidory i mozzarellę .  Zamiast kurczaka mozna uzyć szynki.

 
Gdy ciasto urośnie ,podziel je na 4 równe części  i z kazdej uformuj kulę. Kulę rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na okrągłe placki średnicy ok.22 cm.
 Na połowie  każdego placka położyć:  pomidory ,ser, kurczaka ( lub szynkę ) i bazylię ,posolić , zostawić centymetrowy odstęp od brzegu aby skleić ciasto.Delikatnie  zwilżyć brzeg kazdego placka i pustą połową nakryć połowę z nadzieniem ,by powstało półkole. Palcami dociśnij brzegi placków ,aby mocno się skleiły.
Przenieś na natłuszczone blaszki .
Piecz 15 minut .W połowie pieczenia zamień blachy miejscami. Ciasto powinno  być złociste.

Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz