czwartek, 20 lutego 2014
CALZONE -pizza
PIZZA CALZONE jest to złożona pizza , z farszem z mozzarelli ,pomidorów i kurczaka. Najlepiej smakuje podana zaraz po upieczeniu .
Smacznego !!!
SKŁADNIKI NA CIASTO :
-250 ml letniej wody
-pól kostki drożdzy
-350 g mąki
-1,5 łyżeczki soli
-szczypta cukru
-2 łyżki oliwy
NADZIENIE:
- 200g cienko pokrojonej mozzarelli
-2 piersi z kurczaka ( mozna zamienić na szynkę 200g)
-2 cienko pokrojone pomidory
-mała garść listków bazylii oraz bazylia suszona
CIASTO :
W misce wymieszać cukier i 125 ml wody ,wkruszyć drożdże i odstawić na 7 min. do spienienia.
Wlać oliwę i resztę wody , następnie dodać mąkę i sól. Wymieszać ręką aż powstanie zwarta bryła ciasta,nastepnie wyjmij ja na oprószony mąką blat i wyrabiaj ok.7 minut aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Przełozyc ciasto do lekko natłuszczonej miski ,przykryć sciereczką i odstawić w ciepłe miejsce ( az podwoi objętość).
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i natłuść 2 blachy do pieczenia.
Umyte piersi z kurczaka pokroić na kostkę i podsmażyć na oliwie ,przyprawic bazylią ,solą ,pieprzem. Ostudzić. Pokroic pomidory i mozzarellę . Zamiast kurczaka mozna uzyć szynki.
Gdy ciasto urośnie ,podziel je na 4 równe części i z kazdej uformuj kulę. Kulę rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na okrągłe placki średnicy ok.22 cm.
Na połowie każdego placka położyć: pomidory ,ser, kurczaka ( lub szynkę ) i bazylię ,posolić , zostawić centymetrowy odstęp od brzegu aby skleić ciasto.Delikatnie zwilżyć brzeg kazdego placka i pustą połową nakryć połowę z nadzieniem ,by powstało półkole. Palcami dociśnij brzegi placków ,aby mocno się skleiły.
Przenieś na natłuszczone blaszki .
Piecz 15 minut .W połowie pieczenia zamień blachy miejscami. Ciasto powinno być złociste.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz