sobota, 25 stycznia 2014

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ

Rogaliki  drożdżowe z marmoladą . Można takze zrobić z budyniem lub czekoladą.
Smacznego!!!

SKŁADNIKI:
-1 kg mąki
-10 dag cukru
-1 jajko
-0,5 l mleka
-4 dag drożdży
-10 dag masła lub margaryny Kasi
-szczypta soli
-marmolada  , nutella lub budyń
-cukier puder do posypania


Do  rozbitego jajka dodać cukier i rozmieszać widelcem.  Mąkę wsypać do miski dodać sól .Masło rozpuścić w garnuszku,dodać mleko lekko podgrzać ( tak aby drożdze sie rozpuściły)  dodać drożdże i rozpuścić.Dodać  do mąki  mleko z drożdżami oraz jajko z cukrem, wszystko wyrobić ( ciasto powinno odchodzić od ręki, jeżeli jest za rzadkie podsypać mąką ,ciasto powinno być elastyczne ) ,przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik. Rogaliki układamy na wysmarowanej blaszce w odstępach ,odkładamy na kilkanaście minut aby urosły i pieczemy w 180 stopniach w piekarniku. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz