Ciasto pyszne ,słodkie ,rozpływające się w ustach .Pracochłonne ale jakże przepyszne.
Smacznego!!!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-1/2 kg mąki
-1/2 szklanki cukru pudru
-200 g masła lub margaryny
-6 żółtek
-1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
-1 łyzka mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA MASĘ KREMOWĄ:
-2 szklanki mleka (500 ml)
-3 łyzki mąki pszennej
-3 łyzki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-3 łyżki cukru
-15 g cukru migdałowego
-200 g masła
-kilka kropel aromatu migdałowego
oraz
-1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
-120 g płatków migdałowych
CIASTO:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobic z nich ciasto.Podzielić ciasto na pół.
BEZA:
Białka ubic na pianę.Nastepnie małymi porcjami dodawać cukier a na koniec mąkę ziemnaczaną.Wymieszać delikatnie .
MASA KREMOWA:
1 szklankę mleka zagotować z cukrami.Drugą zmiksować z żółtkami i mąką,to wszystko dodać do gotujacego sie mleka i zagotować.Ostudzić, przykryć folią spożywczą.
Miękkie masłó utrzeć na puch,stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając oraz aromat migdałowy.
Formę wyłozyc papierem i rozłozyć na spód wcześniej rozwałkowaną 1 połowę ciasta ,wyrównać ,na to nałozyć warstwę dżemu,a na dżem masę bezową .Na to wsypać płatki migdałowe.
Piec w 175 stopniach ok.40 min. Gdy beza za bardzo się spiecze mozna w połowie pieczenia wierz
bezy przykryc folią ,aby sie nie spiekła za duzo .
To samo zrobić z drugą połową ciasta ,bezy ,dżemu i migdałów.Upiec.Ostudzić.
Gdy mamy 2 blaszki mozna piec w tym samym czasie ,jeżeli pieczemy osobno, bezę robic przed samym pieczeniem.
Ostudzone placki przełożyć masą kremową.Następnie trzymac 3 godz, w lodówce.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz