poniedziałek, 13 kwietnia 2015

PIECZEŃ WIEPRZOWA w sosie własnym

Soczysta pieczeń wieprzowa w ziołach  ,pieczona w piekarniku ,we własnym sosie. Pyszna na danie główne ,jak i na drugi dzień do pieczywa. Podawać z ziemniakami i surówką .
Smacznego !

SKŁADNIKI:
- kilogram  mięsa wieprzowego ,najlepsza jest : karkówka ,szynka lub schab
- sól czosnkowa
- łyżka musztardy
- łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz
- łyżeczka przyprawy kucharek
- łyżka oleju
-  łyżeczka majeranku i rozmarynu
- mozna także użyć gotowej przyprawy do mięsa wieprzowego np.Kamis
- łyżka mąki
- łyzka śmietany
- szklanka bulionu


    Przygotować i zamarynować sztukę mięsa dzień wczesniej lub parę godzin przed pieczeniem.
 Mięso umyć ,osuszyć i obtoczyć we wszystkich przyprawach ,odłożyć na noc do lodówki lub na kilka godzin (3-4 g.).

  Nagrzać piekarnik do 180 stopni,przełozyć mięso do naczynia żaroodpornego ,zalać szklanką bulionu ,nakryć naczynie i wstawić do piekarnika.

Piec ok.1,5 godziny.

 Po upieczeniu odlać powstały sos ( mozna dolać wiecej wody ,gdy potrzebujemy więcej sosu) .
Sos zagęścić łyżką mąki i śmietany .
Pieczeń pokroić i polać sosem.
Podawać z ziemniakami i surówką lub buraczkami .

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz