sobota, 18 kwietnia 2015

MASŁO domowej roboty

Pyszne ,domowe masełko . Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Mozna zrobić także masło o smaku czosnku i ziół .
Smacznego !!

SKŁADNIKI:
- 2 kubki śmietany każdy po 400g  ,  śmietana minimum 30 % , ( z jak  najmniejszą liczbą sztucznych  dodatków)
- szczypta soli
- gaza do odsączenia wody


Do masła czosnkowego:
- zgnieciony ząbek czosnku
- łyzka posiekanej natki pietruszki

Masło mozna ubijać mikserem, ręcznie trzepaczką lub wlac do słoika ,zamknąć i wstrząsać.
Masła wychodzi ok. 1 kostki z 2 kubków śmietany.
Ubijać energicznie i dosyc długo , mi to zajęło ponad 20 minut .Ubijałam mikserem.

Wlać dwie śmietany do głębokiej miski lub naczynia ,dodać szczyptę soli i ubijać .
Najpierw zrobi się bita śmietana, potem woda oddzieli się od tłuszczu i mamy na koncu masło.
Wylać  na gazę i odsączyć wodę.
Masełko gotowe.
Jeżeli chcemy zrobić czosnkowe ,dodajemy czosnek i natkę .Wymieszac razem.

Pyszne jest ze swiezym pieczywem.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz