KARTACZE inaczej Cepeliny - potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Elipsowate lub kuliste kluski z masy ziemniaczanej ,wypełnione farszem mięsnym ,grzybowym lub kapuścianym. Potrawa dosyć pracochłonna ,ale warta poświęconego czasu. Kartacze są przepyszne . Podawane z cebulką lub boczkiem .
Smacznego!!!
SKŁADNIKI NA CIASTO ZIEMNIACZANE:
- ziemniaki mączyste - 2 kg -waga po obraniu
-2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
SKŁADNIKI NA FARSZ :
-550 g karkówki lub łopatki
- 1 cebula
- 1 jajko
- przyprawy : pieprz, sól, majeranek
- tłuszcz
- do okraszenia cebula lub boczek
Mięso zmielić w maszynce. Cebule pokroić w kostkę ,podsmażyć . Do mięsa dodać jajko ,majeranek, sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę i wyrobić na gładką masę .
Masa ziemniaczana : połowę ziemniaków ugotować ,resztę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Przełozyc starte ziemniaki na gazę ( gazę kładziemy na sicie ) ,dobrze odcisnąć -płynu nie wylewać.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Połączyć ziemniaki ,dodać mąkę ziemniaczaną , jajko ,sól.
Zlać płyn z ziemniaków ,a skrobię dodać do ziemniaków.
Z masy ziemniaczanej ,zrobić małe kule ,spłaszczać na dłoni ,nakładać porcję mięsa ,dobrze zlepić ,robiąc owalne kluski.
Gotować w osolonej wodzie przez ok.20 -30 minut. wybierać łyzką cedzakową.,
Cebulę i boczek podsmażyć na tłuszczu. Podawać kartacze cebulką z boczkiem .
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz