piątek, 23 stycznia 2015

KARTACZE Z MIĘSEM

KARTACZE  inaczej  Cepeliny - potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Elipsowate  lub  kuliste kluski z  masy ziemniaczanej ,wypełnione farszem mięsnym ,grzybowym  lub kapuścianym. Potrawa dosyć pracochłonna ,ale warta poświęconego czasu. Kartacze są przepyszne . Podawane z cebulką lub boczkiem .

Smacznego!!!

SKŁADNIKI  NA CIASTO ZIEMNIACZANE:
- ziemniaki  mączyste  - 2 kg -waga po obraniu  
-2 łyżki czubate  mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól

SKŁADNIKI  NA  FARSZ :
-550 g  karkówki  lub  łopatki
- 1 cebula
- 1 jajko
- przyprawy : pieprz, sól, majeranek
- tłuszcz

- do okraszenia  cebula  lub boczek 


 Mięso zmielić w maszynce.  Cebule pokroić w kostkę ,podsmażyć . Do mięsa dodać jajko ,majeranek, sól, pieprz  oraz podsmażoną cebulkę  i wyrobić na gładką  masę .

Masa ziemniaczana : połowę ziemniaków ugotować ,resztę  zetrzeć na  tarce na najmniejszych oczkach. Przełozyc starte ziemniaki  na gazę ( gazę kładziemy na sicie ) ,dobrze odcisnąć -płynu nie wylewać.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Połączyć ziemniaki ,dodać mąkę ziemniaczaną , jajko ,sól.
Zlać płyn z ziemniaków ,a skrobię dodać do ziemniaków.

Z masy ziemniaczanej ,zrobić małe kule ,spłaszczać na dłoni ,nakładać porcję mięsa ,dobrze zlepić ,robiąc owalne kluski.
Gotować  w osolonej wodzie przez ok.20 -30 minut. wybierać łyzką cedzakową.,
Cebulę i boczek podsmażyć na tłuszczu. Podawać  kartacze cebulką z boczkiem .

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz