poniedziałek, 12 stycznia 2015

KAPUŚNIAK

Kwaśny ,gorący i rozgrzewający kapuśniak , rozgrzewa w zimowe dni ,na wędzonych kościach z kiełbasą .Smacznego!

SKŁADNIKI:
-pół kilo wędzonych kości
-pół kilo kiełbasy
-pół kilo kiszonej kapusty
-1 marchew
-1 pietruszka
-parę ziemniaków
-1 ząbek czosnku
-pół łyżki przecieru pomidorowego
-ziele angielskie,liscie laurowe, majeranek ,sól ,pieprz

Kapustę odcisnąć z soku (sok zachować) ,troszkę przepłukać i pokroić .Zalać wodą i ugotować do miękkości ,mozna wcześniej kapustę podsmażyć na patelni .
Kiełbasę pokroić i podsmażyć na patelni. Wędzone kości zalać wodą ,dodac ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu.Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach .Czosnek obrać i rozgnieść dłonią.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.wszystkie warzywa i czosnek dodać do wywaru,gotować ok.15 min.
Dodać kiełbasę i miękką odcedzoną kapustę.Gotować na wolnym ogniu .Dodać koncentrat ,majeranek ,sól i pieprz. Wyjąć wędzone kości i obrać z nich mięso ,dodać do kapuśniaku. Jeśli kapusniak jest za mało kwaśny ,dolać odciśniety wcześniej sok z kapusty .

Smacznego !


1 komentarz:

  1. Mniam! Musze spróbowac twojego przepisu, bo jak robie to bez kosci i koncentratu pomidorowego ;-) Na zdjeciu wyglada mniamusnie :D

    OdpowiedzUsuń