piątek, 17 lipca 2015

SZARLOTKA II

Szarlotka ,szybka i słodka.


SKŁADNIKI:

-pół kostki masła

-2 jajka

-1/2 szklanki cukru  pudru

-1 3/4 szklanki  mąki

- szczypta soli

- 1kg winnych jabłek

- 1 cukier waniliowy

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżka cynamonu

- cukier puder do posypania


Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać schłodzone, starte  na tarce z dużymi oczkami masło, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kule, zawinąć w folię i i wstawić do lodówki na godzinę.

Ciasto rozwałkować i wylepic nim spód oraz brzegi kwadratowej formy. 1/3 porcji ciasta odłożyć.

Jabłka umyć, obrać, pokroić w niewielkie kawałki. Dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Składniki wymieszać i wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkować I wyciąć paski (szer.ok.1cm) . Ułożyć z nich kratkę na warstwie owoców.

Szarlotkę piec ok.45-50 min.w temp.180 stopni.

Ostudzone ciasto  posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz