Szarlotka ,szybka i słodka.
SKŁADNIKI:
-pół kostki masła
-2 jajka
-1/2 szklanki cukru pudru
-1 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1kg winnych jabłek
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać schłodzone, starte na tarce z dużymi oczkami masło, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kule, zawinąć w folię i i wstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować i wylepic nim spód oraz brzegi kwadratowej formy. 1/3 porcji ciasta odłożyć.
Jabłka umyć, obrać, pokroić w niewielkie kawałki. Dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Składniki wymieszać i wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkować I wyciąć paski (szer.ok.1cm) . Ułożyć z nich kratkę na warstwie owoców.
Szarlotkę piec ok.45-50 min.w temp.180 stopni.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz