środa, 19 marca 2014

CHLEBKI NAAN

Chlebki  NAAN  podaje się jako dodatek do wykwintnych  dań ,tradycyjnie  używane są do nagarniania  jedzenia ( zastępują  nóż  i  widelec ).Oczywiście można  jeść sam  bez dodatków.
-Smaczny  także  dla dzieci.

Smacznego!


SKŁADNIKI:

-150 ml letniego mleka
-2 łyzeczki  cukru
-pół kosteczki  drożdży
-450 g ( 3 szklanki) mąki  pszennej
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka  proszku  do pieczenia
-ok.2 łyżki oleju  do  natłuszczenia
-150 g zwykłego jogurtu
-1 jajko ,lekko ubite

W małej  misce połącz mleko i  cukier z drożdżami.Poczekaj 5 min.aż się spieni.
Przesiej  mąkę,sól i proszek do pieczenia do duzej miski.Dodaj rozpuszczone  drożdże ,olej,jogurt  i jajko.Wymieszaj  łyzką (drewnianą ).

Wyjmij ciasto na podsypany mąką blat  i wyrabiaj ok.8 minut az stanie się gładkie  i elastyczne.Uformuj  z niego kulę i włóż do wysmarowanej olejem miski.Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok.godziny lub do podwojenia objętości.

Rozgrzej piekarnik  do 240 stopni,a w nim dużą ,blachę do pieczenia.Jeśli twój piekarnik wyposażony jest w grill również go nagrzej.

Podziel ciasto na 6 równych części ( ja robiłam mniejsze placki więc podzieliłam na więcej porcji). Z każdej uformuj kulę .Połóz wszystkie kule na natłuszczonej blaszce i przykryj scierką. Następnie rozwałkuj każdą po kolei na oprószonym mąką blacie  na owal długości ok.20 cm szerokości 10-13 cm.

Szybko wyjmij z piekarnika rozgrzaną blachę ,połóz na nią 2 chlebki  i włóż z powrotem do pieca.Powinny tam być ok.3 minut ,aż urosną.  Po wyjęciu połóż je na płóciennej ściereczce  ( by zahamować stygnięcie).Tak samo postępuj z kolejnymi porcjami.

Jeśli masz grill wbudowany w piekarnik  ,przełącz piekarnik na  grillowanie .Jeśli nie ,skorzystaj  z oddzielnego grilla,który nastawiłaś wcześniej.  Griluj kazdy chlebek z każdej strony przez 45- sekund na blaszce ustawionej 10 cm pod grzałką.  Chlebki  powinny się lekko przypiec.

INNY  WARIANT:

NAAN  Z  SEREM

podziel ciasto na 12 części .Dwie części  rozwałkować na owale dł.ok 25 cm. Jeden  posyp  łyżką  grubo  startego  sera  żółtego ,nakryj  drugim plackiem i ściśnij    brzegi .Piecz tak jak wyżej w instrukcji .

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz