-Smaczny także dla dzieci.
Smacznego!
SKŁADNIKI:
-150 ml letniego mleka
-2 łyzeczki cukru
-pół kosteczki drożdży
-450 g ( 3 szklanki) mąki pszennej
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-ok.2 łyżki oleju do natłuszczenia
-150 g zwykłego jogurtu
-1 jajko ,lekko ubite
W małej misce połącz mleko i cukier z drożdżami.Poczekaj 5 min.aż się spieni.
Przesiej mąkę,sól i proszek do pieczenia do duzej miski.Dodaj rozpuszczone drożdże ,olej,jogurt i jajko.Wymieszaj łyzką (drewnianą ).
Wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok.8 minut az stanie się gładkie i elastyczne.Uformuj z niego kulę i włóż do wysmarowanej olejem miski.Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok.godziny lub do podwojenia objętości.
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni,a w nim dużą ,blachę do pieczenia.Jeśli twój piekarnik wyposażony jest w grill również go nagrzej.
Podziel ciasto na 6 równych części ( ja robiłam mniejsze placki więc podzieliłam na więcej porcji). Z każdej uformuj kulę .Połóz wszystkie kule na natłuszczonej blaszce i przykryj scierką. Następnie rozwałkuj każdą po kolei na oprószonym mąką blacie na owal długości ok.20 cm szerokości 10-13 cm.
Szybko wyjmij z piekarnika rozgrzaną blachę ,połóz na nią 2 chlebki i włóż z powrotem do pieca.Powinny tam być ok.3 minut ,aż urosną. Po wyjęciu połóż je na płóciennej ściereczce ( by zahamować stygnięcie).Tak samo postępuj z kolejnymi porcjami.
Jeśli masz grill wbudowany w piekarnik ,przełącz piekarnik na grillowanie .Jeśli nie ,skorzystaj z oddzielnego grilla,który nastawiłaś wcześniej. Griluj kazdy chlebek z każdej strony przez 45- sekund na blaszce ustawionej 10 cm pod grzałką. Chlebki powinny się lekko przypiec.
INNY WARIANT:
NAAN Z SEREM
podziel ciasto na 12 części .Dwie części rozwałkować na owale dł.ok 25 cm. Jeden posyp łyżką grubo startego sera żółtego ,nakryj drugim plackiem i ściśnij brzegi .Piecz tak jak wyżej w instrukcji .
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz